Rozemaai
Heder en CKSA bouwen een nieuwe zorgcampus
Samen met BuSO De Tjalk en BuBAO Het Sas (CKSA) bouwt Heder een nieuwe zorgcampus die gelegen zal zijn aan de Leo Baekelandstraat te Ekeren.
Door de krappe timing is het hele project een waar huzarenstukje. Einde 2020 moet de eigenlijke bouw van start kunnen gaan.
"Het architectenbureau Bovenbouw neemt de tijd om te luisteren naar wat nodig is voor onze cliënten en medewerkers, welke de uiteindelijke gebruikers zullen zijn van het nieuwe gebouw."
Luister hier naar de Heder Podcast #002
We praten met Valérie en Sofie van Bovenbouw Architectuur over het Project Rozemaai over de wedstrijd, het bouwontwerp, het soort materialen, de manier van werken, het effect op het landschap, de impact voor de buurtbewoners, integratie van jeugd en cultuur, de parkingdreef …
Bouwwerken
Fotogalerij
PLANNING
Onderbouw: juni 2021 tot december 2021
Betonbouw: september 2021 tot maart 2022
Houtbouw: oktober 2021 tot mei 2022
Omgevingsaanleg: maart 2022 tot oktober 2022
Einddatum volgens huidige planning is voorjaar 2023
Groep Van Roey
NIEUWE ZORGCAMPUS SINT-JOZEF GROOTSTE CLT-PROJECT VAN BELGIË
GVA: Nieuwe zorgcampus aan Rozemaai krijgt houten kleed: “Warmer en duurzamer”
CLT: Cross Laminated Timber
De gebouwen van de nieuwe campus Rozemaai zullen opgetrokken worden uit CLT.
CLT-S zal het materiaal hiervoor leveren. Met dit CO2-negatief bouwmateriaal worden de gebouwen van de toekomst gemaakt. CLT-S specialiseert zich in de productie design, de engineering en de montage van CLT.
Hier zie je de duurzaamheidsfiche voor de Zorgcampus Sint-jozef project Rozemaai:
CLT staat voor cross-laminated timber. Dat is hout samengesteld uit op en aan elkaar geplakte planken. Het resultaat is een vormvast paneel dat kan dienen als vloer of wand, maar evengoed als poutrel of welfsel.
De verschuiving van beton en staal naar hout als bouwmateriaal is een welkome bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Terwijl bij de productie van beton en staal enorme hoeveelheden CO₂ vrijkomt, is dat bij CLT beperkt. Doordat het aanzienlijk lichter is dan andere bouwmaterialen, is er ook veel minder zwaar transport nodig.
De koolstof die de bomen uit de lucht hebben getrokken, wordt in het hout decennialang vastgehouden. We spreken over ruwweg een ton CO₂ per kubieke meter hout. Daarmee is het materiaal koolstofnegatief: het haalt meer broeikasgas uit de lucht dan dat er bij productie, transport en assemblage vrijkomt. Bovendien, als een houten gebouw wordt gesloopt, kan het materiaal worden begraven of hergebruikt in andere toepassingen. Zo verdwijnt de koolstof niet terug in de atmosfeer. Al moet de boomkap dan wel duurzaam verlopen, meer aanplanting dan kapping.
CLT heeft een hoge brandweerstand. Bij brand verschroeit het langs de buitenkant, waardoor het inbranden heel traag verloopt en het hout zijn sterkte lang behoudt.
Het resultaat is dus niet alleen een mooie constructie, maar ook een milieuvriendelijk en betrouwbaar gebouw.
foto CLT-S
Heb je vragen over de Zorgcampus Sint-Jozef project Rozemaai?