Activeer voorleesfunctie Instructies:
Selecteer de tekst die je wil laten voorlezen.

Testament

Vanaf 1 juli 2021 schaft de Vlaamse regering het fiscaal voordeel duolegaat af. Je gaat best voor die datum eens langs bij de notaris.

Neem Heder op in je testament

Kies een werking van Heder als goed doel om (een deel van) je vermogen aan na te laten en geef jezelf de nodige gemoedsrust dat dit ook werkelijk gebeurt door een testament op te maken. De notaris is als neutraal expert zeer geschikt om je hierin verder te begeleiden. Hij of zij kan ervoor zorgen dat er geen onduidelijke of onwettelijke formuleringen in het testament staan en dat alles correct geregeld is, precies zoals jij het wenst.

De Vlaamse regering keurde een nieuw decreet goed waarin de erf- en schenkbelasting voor goede doelen wordt verlaagd naar 0% en de fiscale regeling rond het duolegaat wordt afgeschaft. De nieuwe regeling is geldig vanaf 1 juli 2021. Ze is ook van toepassing op reeds opgemaakte testamenten. De aanpassingen gelden enkel voor mensen die in Vlaanderen wonen.

Een woordje uitleg

Als jij iets nalaat of schenkt aan Heder vzw dan betalen wij daar vanaf 1 juli 2021 geen belasting meer op. Wij zijn heel blij met dit nultarief. Zo kunnen wij alles wat jij schenkt volledig inzetten om onze meer dan 1000 cliënten de optimale zorg en houvast te bieden die ze verdienen. Daarnaast kan je nu ook tot maximum 15 000 euro aan een tarief van 3% (in plaats van 25%) schenken aan één of meerdere vrienden of verre familieleden.

Wat als je al een testament met duolegaat had opgesteld?

Via het duolegaat liet je oorspronkelijk een deel van je erfenis na aan een goed doel en een deel aan anderen. Het goede doel betaalt dan alle erfbelasting, ook die van de andere erfgenamen, waardoor zij vaak een fiscaal voordeel krijgen. Maar voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 is de kans groot dat het goede doel meer erfbelasting moet betalen dan de waarde die het ontvangt. In dat geval zal het goede doel logischerwijze de erfenis verwerpen. Het testament wordt dan niet uitgevoerd. Wil je dit vermijden, laat je testament met duolegaat dan nakijken.

Weetje: Je hoeft niet altijd over een groot kapitaal te beschikken. Je kan ook kleine bedragen of bepaalde goederen nalaten of schenken.

Wil je meer info of een verkennend gesprek, mail dan naar Ingrid Van Elsacker (ingrid.vanelsacker@heder.be) of neem telefonisch contact via 0494 72 28 37.

 

"Heder staat in ons testament, omdat we willen dat er goed gezorgd wordt voor onze zoon als we er niet meer zijn. "

VOLG ONS