Activeer voorleesfunctie Instructies:
Selecteer de tekst die je wil laten voorlezen.

Jordan, cliënt Heder

jordan

"Ik wil het taboe over mensen met een beperking wegnemen. Ik wil onze verhalen in een positief daglicht stellen."

Jordan, cliënt Heder
Jordan entertaint vanuit zijn rolstoel als wheelchair_man bijna 70.000 fans op sociaal platform TikTok.

Jordan entertaint vanuit zijn rolstoel als wheelchair_man bijna 70.000 fans op sociaal platform TikTok.  TikTok is een verzamelplaats waar jongeren hun favoriete nummers dubben, er dansjes op verzinnen of een korte stand-upcomedysketch delen.

In de eerste maanden deelde Jordan enkel video’s waarop fans alleen zijn gezicht zagen lipsyncen met nummers zoals ‘One Kiss’ van Calvin Harris en Dua Lip of ‘Lucky You’ van Eminem. Maar als hij écht zichzelf wilde zijn op het platform, zouden zijn volgers ook zijn rolstoel moeten zien. En dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Mijn moeder kocht een nieuwe smartphonehouder die ik zelfstandig op een tafel kan zetten en dankzij de timerfunctie op TikTok kan ik nu video’s maken waar ik helemaal in beeld ben.”

Al zijn video’s samen verzamelden meer dan 950.00 hartjes of likes. Ook het aantal reacties loopt in de tienduizenden. “En ik ben vorig jaar in augustus nog maar met TikTok begonnen.”

“Mijn papa heeft me op mijn zesde PlayStation leren spelen met één hand. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel zou kunnen met één hand. En kijk waar ik nu sta.”

TikTok is een podium om zijn verhaal te vertellen. “Ik was al even aan het spelen met TikTok toen een vriend van me zei: wat als je nu eens vertelt op TikTok dat je een beperking hebt?” In de eerste plaats vond Jordan het een raar idee. Alsof zijn honderden volgers niet al doorhadden dat hij ‘niet zoals alle anderen is’. Toch besefte hij: TikTok is een heel visueel gedreven medium. En het enige wat hij zijn volgers tot dan toe toonde, was zijn hoofd.

Als er een kwetsende commentaar wordt achtergelaten op een video, laat Jordan dat niet aan zijn hart komen. “Haat maakt deel uit van de wereld. Als ik zie hoe mensen met haatreacties reageren op haatreacties, dan denk ik: ‘Mensen, laat ons gewoon doen.’” Hij merkt dat mensen hem verdedigen uit een soort medelijden, maar dat wil hij niet. “Ik lees vaak op mijn video’s dat mensen triestig worden om mij zo in een rolstoel te zien zitten. Maar wij leven daar heel ons leven mee. Wij leren daarmee leven.”

Waar TikTok begonnen is als puur amusement – en dat nog steeds is – heeft Jordan er voor zichzelf stilaan een missie in gevonden. “Ik wil het taboe over mensen met een beperking wegnemen.” Daarom maakt hij video’s waarin te zien is hoe hij met zijn vrienden rolstoelhockey speelt, of hoe hij met een takelarm van in zijn bed in zijn rolstoel gezet wordt. “Ik wil onze verhalen in een positief daglicht stellen.”

VOLG ONS