Activeer voorleesfunctie Instructies:
Selecteer de tekst die je wil laten voorlezen.

Sabine, mama van Jeroen

jeroen

"Graven in het verleden was niet altijd makkelijk maar het resultaat was mooi en louterend."

Sabine, mama van Jeroen
Kinderen zoals Jeroen blijven toch nog altijd een groot stuk onder de radar: geen werk, geen gezin, geen maatschappelijke inbreng ...

27 jaar geleden werden Luc en ik de trotse ouders van ons tweede kindje, Jeroen.

Na enkele moeilijke maanden werd duidelijk dat onze kersverse baby zwaar gehandicapt was ten gevolge van een virale infectie tijdens de zwangerschap. We begonnen aan een moeilijk traject, en belandden na enkele jaren in Kon-Tiki. Jeroen was slechtziend, kon niet zitten of lopen, zijn handen niet gebruiken, at heel moeilijk, had veel spierspanning en weende de hele dag.

Hij worstelde zich doorheen de verschillende leefgroepen, in de hoop ergens rust te vinden. Zo leerden we vele begeleiders kennen. Uiteindelijk belandde Jeroen in leefgroep Rollebol, waar hij rond zijn veertien jaar eindelijk liet zien hoe hij thuis was: rustig, met een open blik de wereld in zich opnemend en stilletjes genietend van wat er rond hem gebeurt. Vervolgens kon hij overgaan naar de volwassenen in ‘t Ons, en ook daar was hij gelukkig. Zo hebben we een ongelooflijk intens traject afgelegd. Harde tijden, moeilijke maar ook mooie tijden en die deelden we met de mensen uit de groepen.

Op een gegeven moment benaderde begeleidster Bianca me met de vraag of ze het verhaal van Jeroen mocht neerpennen in het Kon-Tiki-krantje en ik stemde meteen toe. Graven in het verleden was niet altijd makkelijk maar het resultaat was mooi en louterend. Ons verhaal werd weergegeven zoals het was, de essentie werd gevat doorheen alle anekdotes die wij vertelden. Naast ons verhaal verzamelde Bianca nog andere ouderverhalen, gebundeld in een boekje ‘Hou me vast, laat me los’. Dit is niet zomaar een boek, dit is een bevestiging dat een kind als Jeroen ons iets leert en ons beter kan maken. Kinderen zoals Jeroen blijven toch nog altijd een groot stuk onder de radar: geen werk, geen gezin, geen maatschappelijke inbreng … Door dit boek worden ze een stukje ‘opgemerkt’ door de maatschappij, en dit allemaal door iemand die het de moeite vond om hen en hun verhaal naar buiten te brengen.

Je kan ‘Hou me vast, laat me los’ bestellen via event@heder.be, voor 10 euro.

 

 

 

VOLG ONS