Activeer voorleesfunctie Instructies:
Selecteer de tekst die je wil laten voorlezen.

Zaineb, cliënt Heder.

innowalk

"Het was niet moeilijk om in de Innowalk te geraken. Altijd zitten vind ik niet zo leuk. Rechtop staan is heerlijk. Ik voel me groot."

Zaineb, cliënt Heder.
Je kan beginnen stappen door het stapmechanisme dat in het toestel zit.

Naar Revalidatie

Onze revalidatiedienst ontving dit jaar een bijzonder mooi kerstgeschenk: de Innowalk.
Een Innowalk is een soort sta-apparaat waarin je – ter plaatse – kan stappen. Fascinerend om te zien, want veel van onze cliënten zijn rolstoelgebruikers en kunnen niet of nauwelijks stappen. Er bestaan diverse loophulpmiddelen maar die bieden niet de ondersteuning die de Innowalk wel biedt.

Je wordt in een zittende houding in dit toestel geplaatst. Het toestel wordt vervolgens helemaal op jou afgesteld: riemen, steunen, beugels, borststuk … alles is aanpasbaar zodat je je veilig voelt en niet los kan geraken of vallen. Wanneer je goed beveiligd bent, wordt het apparaat naar stand gebracht en kan je beginnen stappen door het stapmechanisme dat in het toestel zit.

We laten graag Zaineb aan het woord. Zaineb heeft een spierziekte en gebruikt al heel lang een rolwagen. Als ze de Innowalk voor het eerst ziet in onze kinézaal, voelt ze zich er niet meteen tot aangetrokken. “Ik vond het eigenlijk een heel enge machine,” zegt ze. “Het kindje dat er net in was gezet, vond het niet zo tof. Zij had teveel schrik.”
Maar Zaineb ‘s nieuwsgierigheid is geprikkeld. Ze wil weten wat dat toestel nu eigenlijk doet en waarom het andere kindje het niet leuk vindt. Had zij misschien pijn? Dappere Zaineb wil het graag zelf eens uitproberen.
“Het was niet moeilijk om erin te geraken,” vertelt ze. “Er was een heel vriendelijke meneer bij (Jef van de firma Albatros) die het toestel héél goed kent en het helemaal op mij afstelde. Alles werd netjes en snel aangepast en hij schreef dat ook op een fiche zodat de kinesitherapeut dit de volgende keer snel en alleen kan.”

Eens Zaineb recht staat, ervaart zij een ongelooflijk gevoel dat ze als volgt omschrijft: “Ik ben nu uitgerokken, ik voel me groot!” Eindelijk kan ze de wereld zien van op een hoogte, net alsof ze op haar eigen benen staat, want: “Altijd zitten vind ik niet zo leuk. Rechtop staan is heerlijk.” Ze vindt het een fijne ervaring om te zien hoe groot ze effectief is en het is bijzonder leuk om zelf te stappen. “Ook al ga ik niet vooruit, het gevoel van zelf te kunnen stappen is onbetaalbaar,” vindt Zaineb. En dat zelf bewegen goed is voor bloedsomloop, spijsverbetering, botaanmaak en nog zo veel meer, is alleen maar meegenomen.

VOLG ONS