Activeer voorleesfunctie Instructies:
Selecteer de tekst die je wil laten voorlezen.

De Gele Duikboot Taal

arc Samen Lezen, Het Lezerscollectief

Wij werken aan een wereld waarin iedereen de kans krijgt om te groeien door sterke teksten. Samen verhalen en gedichten lezen verbindt mensen en maakt hen sterker en weerbaarder. Dit is de filosofie van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur. Onze missie is een leesrevolutie te ontketenen: Een revolutie die van buiten uit zoveel mogelijk deelnemers weer samenbrengt rond grote literatuur. Een revolutie die van binnen uit iedereen meer mens maakt door het ‘samen op verhaal komen vanuit sterke teksten’.

Wij volgen een voorleesnamiddag voor mensen met hersenletsel: “Aandachtig luisteren is hard werken”.  (uit Gazet van Antwerpen 08/02/2019):

Een doordeweekse middag in De Kluiver, op het Antwerpse Eilandje. Een instelling waar dagelijks mensen met een niet-aangeboren hersenletsel worden opgevangen. Voor de voorleessessie van 14u hebben zich zes volwassenen vrijwillig aangemeld. Guido, Inge, Danny, Rudi, Sabine en Ludo krijgen een kortverhaal voorgeschoteld. Psychotherapeut Theo Dirkx last tijdens het lezen geregeld pauzes in, zodat zijn toehoorders het verhaal kunnen verwerken en erop reageren. Tenminste als ze daar zin in hebben. Want alles kan, niets moet in deze sessie. Of hoe literatuur lang gesloten deuren weer even op een kier weet te zetten.

Lees ook een interview met Karl Lardon door Veerle Buel voor Lezerscollectief. Klik hier

Voor meer info mail naar karl.Lardon@heder.be

"Om te overleven, moet je verhalen vertellen. (Umberto Eco)"

arc Heder poëziegebeuren

Heder heeft een lange traditie als het over poëzie gaat. Een eerste publicatie dateert van 2001. Toen nog ‘De witte mannen’ tekenden een bloemlezing op van twintig cliënten en begeleiders: “Prietpraters aan het woord”. Het allerlaatste papieren exemplaar hebben we voor u laten digitaliseren. BEKIJK HET HIER➜

“Je kan het leven als een bloem maken van mensen”  Horia Tanjaui.

Na twintig jaar zijn al heel wat publicaties de revue gepasseerd. In 2019 hadden we nog een bundel van Liesbeth Minne (“Ja, ik ben geen vis geworden”) en van Ludo den Aantrekker (“Meneerke Alleen”).

De Gele Duikboot ondersteunt individuele dichters en organiseert workshops en evenementen rond poëzie.

Alvast een paar proevertjes:

Uit “Meneerke alleen” (2019) door Ludo den Aantrekker

Gelukkig zijn

Een heel systeem

Tandwieltjes en radertjes

Gekend als

Gezondheid

Voorspoed

Familie

Vriendschap

Kennis

Geld

Ontspanning

In een fijn geolied machientje

Uit “Ja ik ben geen vis geworden” door Liesbeth Minne

Hier en nu

En nu is het hier en nu

Blijf toch hier, blijf toch nu

Hier en nu, daar moet je zijn

En morgen dan

Dan is het weer anders,

Anders dan nu

Waar is dat dan

Dat hier en nu

Voor meer info mail naar degeleduikboot@heder.be

"Overal waar ik kom, is een dichter mij voor geweest. (Sigmund Freud)"

VOLG ONS